Πότε κάνατε έλεγχο για τελευταία φορά στη μπαταρία του UPS;

19 Μαρτίου 2021

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εμπιστεύονται ένα UPS για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία του υπολογιστή και των περιφερειακών στο γραφείο τους. Χάρη σε αυτήν τη συσκευή έχουμε τη σιγουριά πως οι πιθανές διακυμάνσεις τάσης του δικτύου δε θα επηρεάσουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του υπολογιστή και της οθόνης μας, ενώ επιπλέον θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την εργασία μας, ακόμα και σε συνθήκες διακοπής ρεύματος.

Χωρίς βέβαια να πλησιάζουμε επίπεδα αυτονομίας φορητού υπολογιστή, η ενσωματωμένη μπαταρία ενός UPS μας δίνει αρκετά λεπτά λειτουργίας (από 10 λεπτά έως και πάνω από μία ώρα), για να τελειώσουμε ή έστω να αποθηκεύσουμε αυτό που έχουμε ανοιχτό. Η διάρκεια αυτή εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της μπαταρίας του UPS, όσο και από το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας από την πλευρά του υπολογιστή και των συνδεδεμένων συσκευών.

Με την πάροδο του χρόνου η μπαταρία του UPS πέφτει σε απόδοση, μέχρι κάποια στιγμή που πρακτικά είναι σα να μην υπάρχει. Συνήθως ο μέσος χρήστης το διαπιστώνει “ξαφνικά”, όταν η αυτονομία που προσφέρει το UPS πέφτει από σχεδόν μία ώρα σε… λίγα δευτερόλεπτα!

Για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις σαν την παραπάνω, καλό είναι -τουλάχιστον μία φορά το χρόνο- να ελέγχουμε την κατάσταση της μπαταρίας μας! Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ εύκολο όσο το πάτημα του κουμπιού που ξεκινά τη διαδικασία ελέγχου, ειδικά σε ακριβότερα μοντέλα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιο κουμπί στο δικό σας UPS, είναι πολύ πιθανό να έχει προνοήσει ο κατασκευαστής για αντίστοιχη software λύση, ειδικά αν προβλέπεται και σύνδεση του ups με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου usb. Εκεί, απλά τρέχετε το πρόγραμμα που βρίσκετε και κατεβάζετε από το τμήμα support του site του κατασκευαστή, απλά ακολουθώντας τις οδηγίες.

Αναξαρτήτως μοντέλου, η διαδικασία του ελέγχου μπορεί πάντα να γίνει και με χειροκίνητο τρόπο απλά βγάζοντας από τη μπρίζα τροφοδοσίας το ups, ενώ έχετε ανοιχτές τις συνδεδεμένες συσκευές. Αυτονόητο είναι να μην έχετε εκείνη τη στιγμή ανοιχτά τα σημαντικότερα αρχεία που υπάρχουν στο δίσκο σας, όπως αυτονόητο είναι να δουλεύουν όλες οι απαραίτητες συσκευές που έχετε (οθόνη και ηχεία).

Λογικά με την πτώση της τάσης θα αρχίσει να ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος από το ups που ενημερώνει όλο το γραφείο ή και όλο τον όροφο :-) για το οτι ο υπολογιστής σας λειτουργεί πλέον με μπαταρία και πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Εκεί απλά υπομένετε το θόρυβο, σημειώνοντας μόνο μετά από πόσα λεπτά θα αλλάξει η συχνότητα και η χροιά του (συνήθως όταν η τάση της μπαταρίας πέφτει κάτω από το 25% της κανονικής της τιμής). Σε εκείνο το σημείο κλείνετε τα πάντα και βάζετε πάλι το ups στην τροφοδοσία.

Το μόνο που κρατάμε είναι ο χρόνος που πέρασε μέχρι να εκφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η μπαταρία μας και αξιολογείται σε συνάρτηση με:Το χρόνο που ανακοινώνει ο κατασκευαστής για το συγκεκριμένο μοντέλο,Τη συνολική κατανάλωση των συνδεδεμένων συσκευών σε σχέση με τις προδιαγραφές του ups.

Σε γενικές γραμμές, χρόνος κάτω από 5 λεπτά σημαίνει πρακτικά πως ήρθε η ώρα της αντικατάστασης της μπαταρίας, πράγμα που γίνεται 100% σίγουρο αν ο χρόνος είναι κάποια δευτερόλεπτα. Εκεί, το ups απλά πιάνει μόνο χώρο, αφού και η προστασία που προσφέρει σε αυξομειώσεις τάσεις τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Στη Standard Μπαταρίες διαθέτουμε μία πλήρη σειρά από μπαταρίες για κάθε χρήση και χωρητικότητα, που θα σας δώσουν οικονομικές και αξιόπιστες επιλογές για κάθε σας ανάγκη! Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε στους ελέγχους και εκφτορτίσετε πλήρως πολλές φορές την μπαταρία του ups, θα γνωριστούμε νωρίτερα από όσο πρέπει!