Τι σημαίνει η ανακύκλωση μπαταριών; – Πού ανακυκλώνω την παλιά μου μπαταρία;

02 Ιουνίου 2021

Η ανακύκλωση μπαταριών αναφέρεται στη διαδικασία ανακύκλωσης και χρήσης των υλικών που συνθέτουν την μπαταρία, δηλαδή την αφαίρεση μετάλλων από την μπαταρία και στη συνέχεια την επαναχρησιμοποίησή τους για την παραγωγή νέων μπαταριών, επιστρέφοντας τα μέταλλα στον φυσικό και οικονομικό κύκλο. Ο απώτερος στόχος της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας και των πρώτων υλών και η μείωση του όγκου των αποβλήτων.

Η αξία των υλικών που εμπεριέχονται στην μπαταρία, εάν υποστούν σωστή επεξεργασία, είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς καταλαβαίνω ότι η μπαταρία μου πρέπει να ανακυκλωθεί;

Σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε εξοπλισμούς ή συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα ή άλλα οχήματα με μπαταρία για να μετακινούμαστε στην πόλη.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι η συσκευή ή το όχημα σας υπολειτουργούν, μπορείτε να προβείτε σε ένα κατάστημα, όπου ένας διαγνωστικός έλεγχος της μπαταρίας, θα σας ξεκαθαρίσει εάν χρειάζεται αντικατάσταση ή service μπαταρίας.

Πώς γίνεται η διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών;

Στην αρχή της ανακύκλωσης, οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες συλλέγονται από σημεία απόρριψης και μεταφέρονται σε κέντρο ανακύκλωσης, όπου ο μόλυβδος διαχωρίζεται από το πολυπροπυλένιο (πλαστικό περίβλημα) και αποστέλλεται σε κλίβανο για τήξη.

Στη συνέχεια επαναχρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων μπαταριών. Επίσης, το πολυπροπυλένιο πλένεται και ανακυκλώνεται. Το οξύ υποβάλλεται σε επεξεργασία και εξουδετερώνεται. Οι νέες μπαταρίες αυτοκινήτων κατασκευάζονται συνήθως από ανακυκλωμένα υλικά έως και 80%.

Πού ανακυκλώνω την παλιά μπαταρία μου;

Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και εν συνεχεία τίθενται στην προαναφερθείσα επεξεργασία. Μπορείτε να εμπιστευθείτε έμπρακτα το δίκτυο καταστημάτων STANDARD, το οποίο, οικολογικά ευαισθητοποιημένο, αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανακύκλωση της μπαταρίας σας, καθώς διαθέτει αυτού του είδους τους ειδικούς κάδους και σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τις παλιές μπαταρίες εύκολα και γρήγορα, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος.