Διαρροή ρεύματος από την μπαταρία ενός οχήματος: Τι συμβαίνει και γιατί;

22 Ιουλίου 2021

Η διαρροή ρεύματος από την μπαταρία ενός οχήματος αποτελεί μία από τις πιο επιβλαβείς καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάτοχος του. Δεν είναι δυσεύρετος ο εντοπισμός της βλάβης, ωστόσο, είναι επιτακτική η παρέμβαση ενός εξειδικευμένου τεχνικού για την επιδιόρθωση της.

Επί της ουσίας, όσον αφορά τις μπαταρίες αυτοκινήτων ή τις μπαταρίες μοτοσυκλετών , η διαρροή ρεύματος ευθύνεται για την εξάντληση των αποθεμάτων της μπαταρίας ενώ συγχρόνως σε βάθος χρόνου καθίσταται αδύνατη η εκκίνηση του οχήματος. Όταν μία μπαταρία «βρεθεί» σε ένα ελαττωματικό κύκλωμα όπου υπάρχει διαρροή, εξασθενείται η ισχύς και η απόδοσή της με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι αιτίες της διαρροής;

Οι συνηθέστερες αιτίες που οφείλονται για τη διαρροή του ρεύματος από ένα όχημα είναι είτε ένα βραχυκύκλωμα, είτε ελαττωματικές συσκευές ή βλάβες σε συσκευές του οχήματος.

Επιπλέον, εάν μία μπαταρία παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα αφόρτιστη ή λίγο φορτισμένη, τότε σιγά σιγά χάνει την αποθηκευμένη ενέργεια που διαθέτει με αποτέλεσμα την πλήρη εξάντληση της.

Μία μπαταρία επηρεάζεται επίσης κατά σημαντικό βαθμό από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατά μέσο όρο μία μπαταρία στερείται περίπου ένα 7% της ενέργειας της στους 38 βαθμούς Κελσίου και μόνο 1% στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Συνεπώς, προκύπτει η ανάγκη φόρτισης της μπαταρίας των οχημάτων μία φορά τον μήνα - ιδίως όταν δεν χρησιμοποιείται - για να είναι πάντα φορτισμένη πάνω από το 80%.

Εάν επιθυμείτε άμεση φόρτιση της μπαταρίας του οχήματος σας, εμπιστευτείτε ελεύθερα τους φορτιστές μπαταρίων που προσφέρει η STANDARD, καθώς δραστηριοποιείται στο χώρο των συσσωρευτών ενέργειας από το 1974, συμβαδίζοντας πάντα με τις ανάγκες των πελάτων της!